top of page

Χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων - Γκαράζ *

Συνήθως οι σύγχρονες κατοικίες διαθέτουν χώρο στάθμευσης (γκαράζ) για τα αυτοκίνητα των ενοίκων, ο οποίος βρίσκεται στο υπόγειο ή σε στεγασμένο ισόγειο. Αν ο χώρος του γκαράζ είναι κλειστός ή/και επικοινωνεί με τον οικιακό χώρο, θα πρέπει να διαθέτει παράθυρο με τζάμι τουλάχιστον 0.50 τ.μ. για φυσικό αερισμό και αποφυγή συγκέντρωσης βλαπτικών αναθυμιάσεων.

1. Τα αυτοκίνητα και τα διάφορα άλλα μηχανοκίνητα οχήματα, πρέπει να τίθενται σε λειτουργία πάντα έξω από τον κλειστό χώρο του γκαράζ και μακριά από οποιαδήποτε ανοίγματα που επιτρέπουν την επικοινωνία με το σπίτι, ώστε να προληφθεί ο κίνδυνος δηλητηρίασης των ενοίκων από μονοξείδιο του άνθρακα. (CDC, 2011; Centers for Disease Control and Prevention and U.S. Department of Housing and Urban Development, 2006)
2. Οι χορτοκοπτικές ή άλλες συσκευές με μηχανές εσωτερικής καύσης (π.χ. βενζινοκίνητα πριόνια) πρέπει να μπαίνουν και αυτές σε λειτουργία εκτός του χώρου του γκαράζ. (CDC, 2011; Centers for Disease Control and Prevention and U.S. Department of Housing and Urban Development, 2006)
3. Επειδή ο χώρος του γκαράζ είναι συνήθως ένας υπόγειος ή ισόγειος χώρος, πρέπει να αερίζεται επαρκώς προκειμένου να αποφευχθεί η συγκέντρωση βλαπτικών αναθυμιάσεων και επίσης μεγάλων ποσοτήτων Ραδονίου. Το Ραδόνιο, αποτελεί το 50% της ραδιενέργειας που δέχεται ο άνθρωπος καθόλη τη διάρκεια της ζωής του από το φυσικό περιβάλλον, και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αιτία πρόκλησης καρκίνου των πνευμόνων.  Το Ραδόνιο θα πρέπει να διατηρείται στο εσωτερικό των κτιρίων σε επίπεδα χαμηλότερα από 2pCi/L. Επίσης κάθε χώρος γκαράζ πρέπει να διαθέτει πυροσβεστικά μέσα για αντιμετώπιση πυρκαγιάς. (CDC, 2011)

4. Τα δυνητικά επικίνδυνα εργαλεία όπως κατσαβίδια, τρυπάνια, καρφιά κ.λπ, πρέπει να τοποθετούνται σε εργαλειοθήκες που βρίσκονται σε ύψος απρόσιτο στα μικρά παιδιά και οι οποίες κλείνουν με κάλυμμα ασφαλείας. (CDC, 2011; Centers for Disease Control and Prevention and U.S. Department of Housing and Urban Development, 2006)
5. Τα χημικά, χρώματα, εντομοκτόνα-μυοκτόνα, απορρυπαντικά και άλλα επικίνδυνα προϊόντα πρέπει να αποθηκεύονται σε ντουλάπια απρόσιτα στα παιδιά και να είναι πάντα κλειδωμένα. Τα διάφορα χημικά σκευάσματα πρέπει να αποθηκεύονται και να χρησιμοποιούνται πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία τους. (CDC, 2011; Centers for Disease Control and Prevention and U.S. Department of Housing and Urban Development, 2006)
6. Ο χώρος πρέπει να διαθέτει κουτί πρώτων βοηθειών και ανιχνευτές μονοξειδίου του άνθρακα. (CDC, 2011)

Βιβλιογραφία

1. Centers for Disease Control and Prevention (CDC). (2011). Healthy Homes. Tips by room

2. Centers for Disease Control and Prevention and U.S. Department of Housing and Urban Development. (2006). Healthy housing reference manual. Atlanta: US Department of Health and Human Services.

*  το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί μέρος τηs διπλωματικής εργασίας με τίτλο "ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΚΡΙΣΕΩΣ'' της Eλπίδας Ρουσσάκου, Υγιεινολόγου Τ.Ε., MSc, 

bottom of page